Pretraživanje
Zatvori
Prijava Moj račun
0
Košarica 0 kom

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava Besplatna
Ukupan iznos 0,00 €
Zatvori
ZLATNICI

Zlatnici koji spajaju ljubav prema umjetnosti i baštini

23.03.2022.

U prethodnom blogu upoznali smo vas sa zlatnicima koji su uglavnom inspirirani katoličkom tematikom.

U ovom blogu posvetili smo se zlatnicima koji su inspirirani hrvatskim gradovima, poviješću, ali su vješto uklopili i religijski moment u cijelu priču. I ove zlatnike moguće je izraditi kao srebrnjake, a neki od njih mogu biti divan poklon u vašim važnim životnim prilikama.

Zlatnik Kamenita vrata

Autor: Damir Mataušić

Nadahnut glavnim gradom Hrvatske, zlatnik Kamenita vrata može biti divan izbor za sve Zagrepčane, ali i ljubitelje zagrebačke povijesti.

Na licu zlatnika prikaz je jednog od najpoznatijih simbola grada Zagreba. Osim što su Kamenita vrata poznata kao povijesni artefakt glavnog grada, ona imaju i vjerski značaj. U njima se nalazi zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. 1713. godine veliki požar zahvatio je Kamenita vrata i slika Majke Božje ostala je gotovo netaknuta.

Na naličju zlatnika je upravo taj prikaz Majke Božje koja u desnoj ruci drži Isusa, a u lijevoj žezlo. Ovaj zlatnik može biti divan poklon nekomu tko cijeni i voli povijest te tradiciju Zagreba. 

Zlatnik izrađujemo u veličinama 1,75 g 3,50 g 7,00 g 14,00 g 35 g
Promjer: 16 mm 20 mm 26 mm 38 mm

50 mm

 

extra imgLICE ZLATNIKA KAMENITA VRATA
extra imgNALIČJE ZLATNIKA KAMENITA VRATA

Zlatnik Zagreb

Autor: Damir Mataušić

Još jedan zlatnik posvećen je povijesti i arhitekturi Zagreba. Zlatnik Zagreb osmišljen je na način da sadrži jedne od glavnih elemenata sakralne i profane arhitekture grada.

Na licu zlatnika prikazan je kip kralja Tomislava dok je u pozadini pročelje Umjetničkog paviljona te pročelje zgrade Sveučilišta U Zagrebu.

Na naličju je dominantan prikaz Zagrebačke katedrale kojoj je s desna crkva sv. Katarine, a s lijeve crkva sv. Marka koja je ujedno i najpoznatija crkva koja krasi Gornji grad.

Zlatnik izrađujemo u veličinama: 3,50 g 7,00 g 14,00 g 35,00 g
Promjer: 20 mm 26 mm 38 mm 50 mm

 

extra imgLICE ZLATNIKA ZAGREB
extra imgNALIČJE ZLATNIKA ZAGREB

Zlatnik Split

Autor: Damir Mataušić

Raskošna dalmatinska obala sa svojim divnim gradovima inspirirala je nastajanje nekoliko zlatnika, jedan od njih je i zlatnik Split.

Na licu zlatnika prikazan je jedan od glavnih simbola Splita, katedrala sv. Duje koja krasi divan splitski Peristil. Osim što uljepšava vizuru Splita, ova katedrala ujedno je i najstarija katedrala u svijetu.

Na naličju zlatnika prikazana je Dioklecijanova palača, koju je dao izgraditi car Dioklecijan oko 300. godine. Sama palača uvrštena je 1979. godine na UNESCO-v popis svjetske baštine, a njezina posebnost je u tome što je još uvijek naseljena. Možemo reći kako je ova palača pravi naseljeni muzej koji odolijeva svim povijesnim događajima. Ovaj zlatnik može biti krasan poklon svim zaljubljenicima u ovaj divan dalmatinski grad, ali i samim Splićanima, primjerice kada slave Sudamju, tradicionalan blagdan sv. Duje, odnosno dan grada Splita.

Zlatnik izrađujemo u veličinama: 3,50 g 7,00 g 14,00 g 35 g
Promjer: 20 mm 26 mm 38 mm 50 mm

 

extra imgLICE ZLATNIKA SPLIT
extra imgNALIČJE ZLATNIKA SPLIT

 

Zlatnik Zadar

Autor: Damir Mataušić

Divan Zadar i njegova bogata povijest krase zlatnik Zadar. Ovaj zlatnik oduševit će sve zaljubljenike u ovaj dalmatinski grad.

Lice zlatnika krasi simbol grada Zadra, predromanička crkva sv. Donat koja datira iz 9. stoljeća. 

Na naličju zlatnika je škrinja sv. Šimuna koja se nalazi na glavnom oltaru crkve sv. Šimuna u Zadru. Škrinja je izrazito vrijedno zlatarsko djelo srednjovjekovne umjetnosti te je proglašena spomenikom kulture nulte kategorije. Sama škrinja urešena je prizorima iz gradskog života.

Zlatnik izrađujemo u veličinama: 3,50 g 7,00 g 14,00 g
Promjer: 20 mm 26 mm 38 mm

 

extra imgLICE ZLATNIKA ZADAR
extra imgNALIČJE ZLATNIKA ZADAR

 

Zlatnik Antun Mihanović

Autor: Damir Mataušić

Posebni su zlatnici koji su posvećeni doajenima hrvatske povijesti te kulture. Upravo je takav zlatnik Antun Mihanović.

Na licu zlatnika stilizirani je portret Antuna Mihanovića, autora teksta hrvatske himne Lijepa naša domovino.

Na naličju je prikaz hrvatskog grba kojemu se s desne strane nalazi križ s tropletom, a s lijeve simbol jabuke. Cijela simbolika uokvirena je stihom iz himne Sinje more svijetu reci da svoj narod Hrvat ljubi. U naličje zlatnika iskovana je i godina 1891. kada je prvi put izvedena Lijepa naša domovina kao hrvatska himna. 

Zlatnik izrađujemo u veličinama: 3,50 g 14,00 g
Promjer: 20 mm 38 mm

 

extra imgLICE ZLATNIKA ANTUN MIHANOVIĆ
extra imgNALIČJE ZLATNIKA ANTUN MIHANOVIĆ

Zlatnik Zrinski

Autor: Damir Mataušić

Obitelj Zrinski svojim djelovanjem obogatila je hrvatsku povijest, ali i umjetnost. Kako bi obilježili njihov značaj, nastao je zlatnik Zrinski.

Na licu zlatnika je portret Katarine Zrinski rođ. Frankapan. Katarina Zrinski jedna je od prvih hrvatskih književnica koja se bavila prevođenjem te pisanjem književnih tekstova.

Na naličju zlatnika portret je njezinog supruga, Petra Zrinskog, hrvatskog bana, vojskovođe i pjesnika.

Zlatnik izrađujemo u veličinama: 1,75 g 3,50 g 7,00 g 14,00 g
Promjer: 16 mm 20 mm 26 mm 38 mm

 

extra imgLICE ZLATNIKA ZRINSKI
extra imgNALIČJE ZLATNIKA ZRINSKI

Ako želite svoj primjerak povijesti koji je protkan religioznim motivima, onda svakako pogledajte Zaks zlatnike i pronađite pravi za sebe ili vaše voljene. Sačuvajte trenutak povijesti iskovan u zlatu i ponosno nosite svoju baštinu kroz život.

Zatvori

Iznimno nam je važna zaštita vaše privatnosti! Kako bismo vam osigurali korisničko iskustvo kakvo i sami priželjkujete na našoj stranici koristimo kolačiće i druge tehnologije putem kojih se obrađuju vaši osobni podaci. Voditelj obrade vaših podataka je ZAKS.

Obrada vaših osobnih podataka je nužna za funkcioniranje ove stranice,  izradu statističkih i analitičkih izvješća, ali i za prilagođavanje sadržaja vama.

Više o podacima koje obrađujemo kao i o vašim pravima pročitajte u našim Pravilima o privatnosti, a o kolačićima i drugim tehnologijama u Pravilima o korištenju kolačića.

Kolačiće u bilo kojem trenutku možete ponovno ažurirati pod ˝Uredi privole˝. Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa, njih ne možete ažurirati.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane.  Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.