Pretraživanje
Zatvori
Prijava Moj račun
0
Košarica 0 kom

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava Besplatna
Ukupan iznos 0,00 €
Zatvori
ZAKS VJENČANI I ZARUČNIČKI NAKIT

Na kojoj ruci se nosi zaručnički i vjenčani prsten?

25.01.2024.

Iako pravila ne vrijede za sve zemlje i kulture jednako, postoje određeni razlozi zašto se vjenčani i zaručnički prsten nose na prstenjaku lijeve ili desne ruke. Koja su to nepisana pravila i koje tradicije stoje iza toga, otkrit ćemo vam u ovom blogu.

Zaručnički i vjenčani prsten nose se svakako na prstenjaku. Povijest te tradicije seže još u doba Rimljana koji su vjerovali da kroz prstenjak prolazi "vena ljubavi" odnosno Vena Amoris koja seže sve do našeg srca. Ovo vjerovanje nije karakteristično samo za europske zemlje već i za druge istočnjačke zemlje kao što je Indija. 

extra imgZARUČNIČKI DIJAMANTNI PRSTEN AMOUR
extra imgDIJAMANTNI PRSTEN HONESTY PREDSTAVLJA KLASIČNI MODEL ZARUČNIČKOG PRSTENA

Iako takva vena ustvari ne postoji, razlike između nošenja prstena na lijevoj ili desnoj ruci postoje. Većina europskih zemalja nosi zaručnički prsten na lijevoj ruci na koju potom dodaju i vjenčani prsten. 

Neki čak prilikom vjenčanja, svoj zaručnički prsten nose na desnoj ruci kako bi vjenčani prsten sam zablistao na lijevoj ruci. Svakako možemo zaključiti kako postoje različite tradicije vezane za nošenje vjenčanog i zaručničkog prstenja.

U zemljama poput Danske ili Njemačke, vjenčani prsten se nosi na desnoj ruci iz razloga što je ta ruka uglavnom dominantna i s njom izravnije možemo pokazati svoj bračni status prilikom rukovanja ili upoznavanja. U Hrvatskoj je tradicija da se zaručnički prsten nosi na lijevoj ruci kao i vjenčani prsten. 

extra imgDIJAMANTNI PRSTEN KOJI UJEDNO MOŽE BITI ZARUČNIČKI I VJENČANI PRSTEN
extra imgZARUČNIČKI DIJAMANTNI PRSTEN ICON

Ako biste ispunili tu tradiciju, nakon vjenčanja zaručnički prsten možete nositi i na desnoj ruci ili ispod odnosno iznad vjenčanog prstena na lijevoj ruci. Hoćete li nositi zaručnički prsten ispod ili iznad vjenčanog prstena odnosno burme, doslovno ovisi o vašem ukusu i osobnim preferencijama. Možda bi imalo smisla nositi zaručnički prsten ispod vjenčanog prstena obzirom da ste njega prvog stavili, ali ukoliko se odlučiti nositi ga iznad, sigurno nećete pogriješiti.

extra imgDIJAMANTNI PRSTEN VOW ISTIČE SE PO SVOJEM DIZAJNU KARATAŽI CENTRALNOG KAMENA

Ovo su sve nepisana pravila koja su uglavnom vezana uz tradiciju kraja iz kojeg dolazite i što god odlučili, važno je da prstenje nosite onako kako vama odgovara. Našu ponudu zaručničkog prstenja možete pogledati na našem webshopu, a za sve dodatne informacije vezane za zaručničko i vjenčano prstenje, posjetite naše poslovnice gdje će vas naše prodajne savjetnice savjetovati o izboru prstena koji će vam najbolje odgovarati.

ODABERITE NAKIT ZA VJENČANJE 

Zatvori

Iznimno nam je važna zaštita vaše privatnosti! Kako bismo vam osigurali korisničko iskustvo kakvo i sami priželjkujete na našoj stranici koristimo kolačiće i druge tehnologije putem kojih se obrađuju vaši osobni podaci. Voditelj obrade vaših podataka je ZAKS.

Obrada vaših osobnih podataka je nužna za funkcioniranje ove stranice,  izradu statističkih i analitičkih izvješća, ali i za prilagođavanje sadržaja vama.

Više o podacima koje obrađujemo kao i o vašim pravima pročitajte u našim Pravilima o privatnosti, a o kolačićima i drugim tehnologijama u Pravilima o korištenju kolačića.

Kolačiće u bilo kojem trenutku možete ponovno ažurirati pod ˝Uredi privole˝. Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa, njih ne možete ažurirati.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane.  Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.